Himmelsk äppelkaka med yogurt
Ingredienser:
Botten:
100 g smör eller margarin
1 dl socker
1 ägg
2 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
2-4 äpplen (beroende på storlek)
2 msk citronsaft
1 tsk rivet citronskal
1 dl russin
4 dl turkisk yogurt
2 ägg
1 dl socker
2 msk potatismjöl
2 tsk vaniljsocker1 dl lingonsylt
Garnering:socker och kanel
Använd en form med löstagbar kant och fäst bakplåtspapper mellan botten och kanterna.
Börja med kakans botten - rör fett och socker pösigt och rör ner ägget. Blanda vete- och potatismjöl samt bakpulver i en annan bunke och tillsätt det sedan i socker-ägg-blandningen. Forma ut degen på formens botten och kanter. Ställ formen i kylskåpet medan du lagar fyllningen.
Skala äpplena och tärna hälften av äpplena och andra hälften skär du i tunna klyftor. Blanda äppeltärningarna med citrolsaft och citronskal samt russin.
Rör ihop yogurt, ägg, socker, potatismjöl och vaniljsocker. Bred ut lingonsylten på kakbotten, skeda sedan äppel- och russinblandningen ovanpå och häll tillslut yogurtfyllningen på äpplena.
På fyllningen radar du äppelklyftorna och strö kanel och socker överst.
Grädda i nedersta delen av ugnen i 175 grader i ungefär en timme. Låt tårtan kallna innan du lösgör den från formen. Serveras kall.
Jag tillsatte lite julkryddor så som pomeransskal, kanel och malda kardemumma i yogurtblandningen för att få kakan extra julig. Passar bra att ge bort som gåva, det gjorde jag.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar