16 mars 2011

Min goda vän Jennys goda bröd.

Jag har en fin vän Jenny, som har tipsat på sin blogg om detta brödrecept. Nu tipsar jag det vidare, hoppas det går bra Jenny?

Det här brödet är så gott och jag tror att den får sin speciella smak av de torkade frukterna som man lägger i. Jag har provat variera mängden och sorten på frukterna och kommit fram till att man gärna kan öka fruktmängden, lägga både dadlar och fikon tillsammans samt att man kan variera smaken och tillsätta torkade aprikoser också. Oljan kan man också variera. Jag provade med olivolja och det fungerade fint det med.

Brödet har blivit en favorit hemma hos oss, och kallas för "Jennys bröd".

Jennys bröd

ca 1 liter vetemjöl

1 msk salt
50 gram jäst
1 dl olja (rybs- eller olivolja)
4,5 dl vatten
1 dl sirap
70 gram cashew- eller hasselnötter
ca 75 gram torkade dadlar, fikon, aprikoser (mängd och sort enligt tycke och smak)

Smula ner jästen i det fingervarma vattnet.
Blanda i kryddor, hackade nötter och frukt i mindre bitar.
Tillsätt oljan och det mesta av mjölet.
Rör om degen försiktigt och låt den jäsa till dubbel storlek (ca 1 timme).
Dela degen till två delar. Forma till bröd och lägg på en bakplåt eller i smorda brödformar.
Låt jäsa i ytterligare 20 minuter. Låt ugnen värmas till 175 grader under tiden.
Grädda i 35-45 minuter.

1 kommentar:

jenny sa...

oj, jag känner mig hedrad!! :D