29 juli 2012

Pajfest!

Varför inte en paj till?

Den här pajen är litet av en lyxigare variant och tar litet mer tid att tillreda än den föregående - men det är värt det! Den här pajen har jag inte ännu bjudit åt gäster men det kommer jag nog mycket sannolikt att göra (och jag tror att den passar finfint som ett vegetariskt alternativ på kalas). Och hör och häpna - morötter och fetaost smakar underbart ihop!

Låt mig presentera (hör ni trumvirveln?)


Morotspaj med oliver och fetaost

Gör först en sats pajdeg (t.ex. den pajdegen för tonfiskpajen nedan).

Fyllning:
500 gram morötter (finns att köpas i butiken i 500 grams påsar).
4 dl creme fraisché
1 tsk salt
2 ägg
1 st vitlöksklyfta (gärna en större modell om man gillar vitlök)
1 dl riven ost
ca 150 gram fetaost
svarta oliver  (i valfri mängd)

Förgrädda pajskalet.
Skala och riv morötterna fint (ni som har köksassistent slipper lättare undan).
Vispa ihop creme fraisché, salt, ägg och pressa ner vitlöksklyftan. Vänd ner de rivna morötterna och den rivna osten och häll blandningen i pajskalet.
Tryck ner fetaost och oliver.
Grädda i 200 graders värme i ca 40 minuter.

Pajtips!
Satsa på att köpa en bättre sort av oliver och fetaost - det märks stor skillnad! Och byt ut litet av vetemjölet till grahamsmjöl i degen så blir den ännu nyttigare.



Mmm, så gott!




Inga kommentarer: