13 februari 2011

Kanel- och fastlagsbullar

För ett par veckor sedan kom M:s önskan i uppfyllelse - jag bakade bullar. Det var så länge sedan sen sist och det var faktiskt trevligt med omväxling ifrån mitt vanliga brödbak.

Jag valde att baka två satser vetedeg som jag gjorde kanelbullar av hälften och runda bullar av den andra hälften att ha i frysen inför fastlagstisdagen.

Här kommer receptet om någon vill sätta igång med bullbak nu då det kalla vädret inte vill tillåta att man är ute.

Vetedeg (en sats ca 18 st)

2,5 dl mjölk
25 g jäst
1 ägg
3/4 dl salt
1-2 tsk kardemumma
6-7 dl vetemjöl
75 gr margarin eller 1/2 dl olja
Pensling: ägg

Smula ner jästen i den fingervarma mjölken och se till att jästen löser upp sig ordentligt. Rör ner salt, ägg, socker, kardemumma och det mesta av mjölet. Tillsätt det smälta margarinet och rör degen smidig och elastisk. Låt jäsa till dubbel storlek på en dragfri plats (se till så att du har en tillräckligt stor bakbunke så att inte degen jäser över kanterna, speciellt om du gör en dubbelsats).
Om du vill göra kanelbullar, kavla ut degen till en rektangel och bred på fyllningen som består av 25 gram rumsvarm margarin, 2-3 msk kanel och 3 msk socker. Rulla ihop degen längs med långsidan av rektangeln. Skär i bitar. Lägg bitarna i muffinsformar (så går de lättare att servera och äta).
Om du gör vanliga runda bullar knåda dem till runda bullar.
Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och pensla dem med uppvispat ägg.
Grädda i 225 grader i ca 12 minuter.


Det blev ett litet berg med bullar. Och snart ska vi fylla de små runda med grädde och hallonsylt fastlagstisdagen till ära - mums!

1 kommentar:

Anonym sa...

hej! Nooo siir bullona diin goo ut!!! Du e no så dokti ti baka :)
h. mam